Så byter du luftfilter i din bil steg för steg

Så byter du luftfilter i din bil steg för steg illustration

Att byta luftfiltret i din bil är en relativt enkel uppgift som de flesta bilägare kan göra själva. Ett rent luftfilter är avgörande för bilens prestanda och bränsleeffektivitet, och regelbundet underhåll kan förlänga bilens livslängd. I denna artikel kommer vi att gå igenom stegen för att byta luftfiltret i din bil, samt förklara varför det är viktigt och hur ofta det bör göras.

Förberedelser och verktyg

Innan du börjar byta luftfiltret finns det några förberedelser och verktyg du behöver. Se till att du har följande tillgängligt innan du börjar:

 • Nytt luftfilter – Kontrollera bilens instruktionsbok eller konsultera en bildelsbutik för att få rätt filter för din modell.
 • Skruvmejsel – Oftast behövs en kryss- eller stjärnskruvmejsel.
 • Mjuk borste eller tryckluft – För att rengöra filterhöljet.

Se också till att bilen är avstängd och att motorn har svalnat helt innan du börjar arbeta.

Hitta och ta bort det gamla luftfiltret

Luftfiltret sitter vanligtvis i en svart plastbox nära motorn. Följ dessa steg för att hitta och ta bort det gamla luftfiltret:

 • Öppna motorhuven och lokalisera luftfilterboxen. Den är vanligtvis svart och fyrkantig med ett lock som hålls fast av klämmor eller skruvar.
 • Ta bort klämmorna eller skruvarna som håller fast locket. Placera skruvarna på ett säkert ställe så att du inte tappar bort dem.
 • Lyft av locket på luftfilterboxen. Du kan behöva dra lite för att få loss det.
 • Ta ut det gamla luftfiltret. Notera hur det sitter så att du vet vilket håll det nya filtret ska ligga.

Rengör filterhöljet

Innan du installerar det nya luftfiltret är det bra att rengöra filterhöljet. Med tiden kan det samlas damm och smuts i höljet som kan påverka det nya filtret om det lämnas kvar. Så här gör du:

 • Använd en mjuk borste för att borsta bort damm och smuts från höljet. Var försiktig så att du inte skadar några delar.
 • Om du har tillgång till tryckluft kan du använda den för att blåsa bort smutsen. Se till att hålla munstycket på ett säkert avstånd för att undvika skador på höljet eller andra delar av motorn.

När höljet är rent är du redo att installera det nya filtret.

Installera det nya luftfiltret

Nu är det dags att installera det nya luftfiltret. Följ dessa steg noggrant:

 • Placera det nya luftfiltret i luftfilterlådan. Se till att det sitter på samma sätt som det gamla filtret, med rätt sida upp.
 • Sätt tillbaka locket på luftfilterlådan och säkra det med de skruvar eller klämmor du tog av tidigare.
 • Dubbelkolla att alla delar sitter på plats och att locket är ordentligt fastsatt.

Till slut, stäng motorhuven och starta bilen för att säkerställa att allt fungerar som det ska.

Att byta luftfiltret är en enkel men viktig del av bilens underhåll. Genom att följa dessa steg kan du förlänga livslängden på din bils motor och förbättra både prestanda och bränsleeffektivitet. Regelbundet byte av luftfiltret, vanligtvis var 15 000 till 30 000 kilometer, beroende på körförhållandena, är rekommenderat för att hålla din bil i toppskick.